- De overnamemarkt voor Nederlandse MKB-bedrijven is in de tweede helft van afgelopen jaar afgekoeld.
- Zowel transactieprijzen als het aantal deals daalde, blijkt uit de Overname Barometer van platforms Brookz en Dealsuite.
- Gemiddeld genomen worden de hoogste premies betaald bij overnames van softwarebedrijven.
- Lees ook: Deze tip heeft rasondernemer Maasbert Schouten voor startups: ‘Wacht met die dure leaseauto’
De overnamemarkt voor kleinere en middelgrote bedrijven in Nederland heeft in de tweede helft van afgelopen jaar last gehad van de instabiele economische situatie. Het aantal verkooptransacties daalde met 6 procent en de gemiddelde verkoopprijs zakte met iets meer dan 3 procent.
Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Overname Barometer van platforms Brookz en Dealsuite. Het onderzoek baseert zich op data van 274 Nederlandse fusie- en overnameadviseurs die zich richten op bedrijven met een omzet tussen een half miljoen euro en 30 miljoen euro.
De stijging van rentes in 2022 maakt de financiering van overnames met leningen duurder. Daarnaast zorgt de hoge inflatie voor onzekerheid over de economische perspectieven.
Verkopers van MKB-bedrijven moeten de verwachtingen voor de opbrengst de komende periode naar beneden bijstellen, geeft algemeen directeur Peter Rikhof van Brookz aan in een perstoelichting: “Wij zien dit als een gezonde correctie van een markt die de afgelopen twee jaar wel heel erg in het voordeel was van verkopende ondernemers. De slinger gaat nu even de andere kant op, dat is de nieuwe realiteit.”
Overname-adviseurs zijn voor de eerste helft van 2023 nog wel gematigd positief. Ongeveer 4 op de 5 adviseurs geeft aan dat het aantal opdrachten in de portefeuille gelijk is gebleven of is toegenomen. De meerderheid verwacht ook dat de overnamemarkt stabiel blijft of weer wat aantrekt.
Minder overnames bij webshops en automotive
Kijk je op sectorniveau, dan werden er in de tweede helft van afgelopen jaar minder overnametransacties gedaan bij industriële bedrijven, automotive, transport & logistiek, alsook e-commerce en webshops.
Bij onder meer de zakelijke dienstverlening, bouw en horeca was wel een stijging van het aantal overnamedeals vergeleken met de eerste helft van afgelopen jaar.
Wat betreft de overnameprijzen kijkt de Overname Barometer van Brookz en Dealsuite naar de zogenoemde EBITDA-multiple, ofwel de verhouding tussen de verkoopprijs van een onderneming en de operationele winst vóór aftrek van rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie van goodwill.
Volgens deze maatstaf betaalden kopers gemiddeld 4,7 keer de winst voor MKB-bedrijven in Nederland in de tweede helft van 2022. Dat is net wat minder dan in de eerste helft van afgelopen jaar, toen gemiddeld 4,85 keer de operationele winst werd betaald.
De onderstaande tabel geeft de verschillen in de EBITDA-multiple per sector, waar onder meer te zien is dat kopers gemiddeld genomen de hoogste prijzen betalen voor softwarebedrijven, terwijl bijvoorbeeld in de sector horeca, toerisme en recreatie, en de detailhandel relatief lage premies worden betaald.